A mund të jetë e rrezikshme për shëndetin ngrënia e sardeles?
Komentatori, komediani dhe aktori i famshëm amerikan Joe Rogan ka zbuluar së fundmi se ka frikë se dikush po përpiqet ta helmojë pasi analizat e gjakut zbuluan nivele të ulëta të arsenikut.
Ai tha gjatë një episodi të fundit të podcast-it të tij, “The Joe Rogan Experience”, se në një moment ai dyshoi se ishte helmuar pasi mjekët e tij gjetën gjurmë arseniku në gjakun e tij.
“Arsenik mund të merrni nga sardelet. “E kuptova në mënyrën e vështirë,” tha Rogan.
Edhe pse diçka e dyshimtë po ndodhte, arsyeja nuk ishte helmimi. Rogan tha se mjeku i tij identifikoi një nivel të ulët arseniku në gjakun e tij dhe përfundimisht përcaktoi se ishte për shkak të ngrënies së sardeles.
Rogan shpjegoi se misteri u zgjidh shpejt pasi ai u tha mjekëve për zakonin e tij për të ngrënë tre kanaçe sardele çdo natë: ishte arsenik natyral që gjendet në sardelet dhe ushqime të tjera, duke përfshirë kërpudhat.
Pasi eliminoi peshkun nga dieta e tij, ai u kthye për një test gjaku tre muaj më vonë dhe arseniku ishte zhdukur nga sistemi i tij.
A mund të jetë e rrezikshme për shëndetin ngrënia e sardeles?
“Sardele dihet se përmbajnë arsenik”. Për shkak të kësaj, si dhe për faktin se sardelet mund të kontaminohen me merkur, ato nuk duhet të hahen më shumë se tre deri në katër herë në javë, një nga një”, shpjegoi nutricionistja Abi Langer, duke shtuar se megjithëse nuk do të rekomandonte të hante. sardelet çdo ditë, nga tre kanaçe secila, ajo ende rekomandon t’i hani sepse janë të shëndetshme, theksoi ajo.
Prania e sasive të vogla të arsenikut në gjak nuk do të thotë domosdoshmërisht helmim me arsenik. Sipas Agjencisë për Substancat Toksike dhe Regjistrin e Sëmundjeve, marrja mesatare e vlerësuar dietike e arsenikut për të rriturit amerikanë është 40 mikrogramë në ditë, ku mishi, peshku dhe shpendët përbëjnë 80 për qind të asaj marrjeje. Me fjalë të tjera, një kanaçe me sardele nuk do të çojë në helmim akut.
Së fundi, nuk duhet të lejoni që Rogan t’ju pengojë të shijoni sardelet sepse ato janë të pasura me proteina dhe acide yndyrore omega-3.
“Shumica e peshqve të konservuar janë të pasura me proteina. Është një opsion ushqyes, i lirë dhe i përballueshëm”, tha Abi Langer.