Lajme

7 ushqimet që nuk duhet t’i hani pas datës së skadencës

Edhe pse disa ushqime duken të jenë ende të mira, pamja dhe shija mund të mashtrojnë.

Të gjithëve u ndodh që ka një ditë që i kushtohet pastrimit të frigoriferit. Pastaj ne rrëmbejmë të gjithë ushqimin që ka mbetur pas për disa arsye. Por shpeshherë lind dilema nëse diçka duhet hedhur ende, nëse afati ka skaduar vetëm pak ditë më parë.

Nëse një ushqim mund të hidhet apo jo pas datës së skadencës varet nëse në paketim shkruhet “përdoreni deri” ose “më së miri deri”. Këto shtatë ushqime kërkojnë respektim më të madh të afateve.

1. Peshku
Tre ditë ose dy ditë pas blerjes.

Peshku nuk është më pak i prirur ndaj baktereve sesa mishi dhe duhet të konsumohet brenda një ose dy ditësh pas blerjes, sipas Departamentit të Bujqësisë së Shteteve të Bashkuara (USDA). Përndryshe, ngrijeni, ku mund të ruhet për tre muaj ose më shumë.

2. Djathërat e butë
Një deri në dy javë, në varësi të llojit të djathit të butë, konsiderohet një “fushë e sigurt” për ta për t’u konsumuar. Megjithatë, ato duhet të hidhen në shenjën e parë të prishjes. Djathërat më të fortë si cheddar ose gouda kanë një jetëgjatësi më të gjatë në frigorifer, sepse është më e vështirë për bakteret dhe mykun t’i “marrë përsipër”. Megjithatë, pasi të hapen, djathrat e fortë dhe të përpunuar zgjasin rreth tre deri në katër javë, sipas Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë – dhe ju lejohet të hiqni pjesën e mykur dhe të vazhdoni të hani.

Megjithatë, djathrat më të butë si rikota, krem ​​djathi ose djathi i dhisë janë më të ndjeshëm ndaj baktereve dhe duhet të hidhen në shenjën e parë të prishjes ose në datën e skadencës, cilado që të vijë e para. Si rregull, sa më i butë të jetë djathi, aq më i shkurtër është afati i ruajtjes, ndaj krem ​​djathi ka maksimum dy javë, thonë ekspertët e Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë..

3. Erëza dhe salca në kavanoza
Erëzat në kavanoz, si mustarda, mund të zgjasin një muaj ose një vit, në varësi të erëzës. Megjithatë, ato duhet të hidhen nëse ka një ndryshim në ngjyrë ose një erë të çuditshme. Mund të duket sikur spërkatjet dhe salcat zgjasin përgjithmonë, por vetëm për shkak se ato janë në një kavanoz qelqi të vendosur në një frigorifer të ftohtë, nuk do të thotë se nuk janë të mirëpritur ndaj baktereve.

Kur hapni kapakun, vula e sigurisë është thyer dhe ju duhet ta përdorni atë erëz në kohë. Përveç kësaj, duke bërë sanduiçe, për shembull, zhysim një thikë në lyerje dhe e fshijmë mbi sanduiç, pastaj e zhysim përsëri në enë. Duke vepruar kështu, ju vendosni disa nga ato baktere përsëri në pjatë, thonë ekspertët.

Mustarda mund të qëndrojë deri në një vit në frigorifer, por hidhni salsa pas një muaji, majonezë pas dy, salcë Barbecue pas katër muajsh dhe ketchup pas gjashtë muajsh pas hapjes. Por nëse vëreni ujë që noton sipër, njollë apo erëra të çuditshme, është mirë që ta hidhni pa marrë parasysh sa kohë është në frigorifer.

4. Mish i freskët
Me mishin e freskët, zakonisht keni të bëni me një datë shitjeje, e cila i tregon dyqanit ditën e fundit që mund ta mbajë atë produkt në shitje. Çfarë do të thotë kjo për ju? Duhet ta hani ose ta ngrini kur të ktheheni në shtëpi. Shumë mish të freskët të papërpunuar janë gjithashtu të kontaminuar me salmonelë, Escherichia coli ose baktere të tjera. Duke pasur parasysh këtë, është shumë e rëndësishme që mishi të gatuhet në temperaturat e duhura për mbrojtje më të madhe kundër baktereve.

5. Mish i grirë
Ky mish zgjat dy ditë pas blerjes, nëse nuk është i ngrirë. Kjo është e vërtetë nëse është viçi, derri, gjeldeti, qengji apo ndonjë lloj tjetër. Meqenëse është e bluar, bakteret që fillimisht ishin të pranishme në sipërfaqe mund të përzihen në mish, duke rritur rrezikun e helmimit nga ushqimi ose ndonjë sëmundje tjetër, ndaj kini parasysh afatet!

6. Produktet e mishit të kuruar
Pavarësisht se sa e mbushni shportën tuaj të blerjeve me sallam çaji, proshutë ose kulen tuaj të preferuar, afati i tyre i ruajtjes është në të vërtetë tre deri në pesë ditë. Prandaj, është shumë e rëndësishme të dini se ajo që blini duhet të hahet brenda një periudhe të caktuar.

7. Perime me gjethe
Nëse blini perime të paketuara si marule ose spinaq, gjithmonë mund t’i përmbaheni datës në paketë. Megjithatë, nëse preferoni të blini të freskëta dhe nga tregu, duhet të hani gjithmonë zarzavate me gjethe sa më shpejt që të mundeni.

Related Articles

Back to top button