Domatet dhe lëngu i domates vrasin bakteret vdekjeprurëse
Sipas një studimi të publikuar së fundmi, lëngu i domates mund të vrasë salmonelën dhe bakteret e tjera që mund të jenë të dëmshme për traktin tretës dhe urinar.
Studimi u botua në “Microbiology Spectrum”, një revistë e Shoqatës Amerikane për Mikrobiologji, dhe Jeongmin Song, një nga pjesëmarrësit në hulumtim, thekson se qëllimi i hulumtimit ishte zbulimi i aftësisë së domateve dhe lëngut të domates për të. vrasin patogjenët e zorrëve, duke përfshirë salmonelën, duke identifikuar peptidet antimikrobiale si një faktor kyç.
Pasi konfirmuan se lëngu i domates eliminon vërtet salmonelën, studiuesit analizuan gjenomin e domates për të identifikuar peptidet antimikrobike.
Katër peptide antimikrobiale të mundshme u testuan dhe dy u gjetën të jenë efektive kundër “Salmonella Typhi”. Zbulimi është thelbësor sepse këto dy peptide mund të dëmtojnë membranën bakteriale, duke siguruar një mbrojtje natyrale kundër patogjenëve.
e Typhi”, por edhe baktere të tjera që mund të kërcënojnë shëndetin e aparatit tretës dhe urinar.
Ata shpresojnë se rezultatet e këtij hulumtimi do të inkurajojnë publikun e gjerë, veçanërisht fëmijët dhe adoleshentët, që të konsumojnë më shumë domate, si dhe fruta dhe perime të tjera, të cilat do t’u ofrojnë përfitime natyrale antibakteriale.