Ky ushqim është një thesar i vërtetë i shëndetit: eliminon inflamacionin dhe ul kolesterolin
Rekomandohet ta keni sa më shpesh në tavolinë sepse kjo bimë perimesh nga familja e lakrës (lakra, lakra jeshile, lulelakra) përfaqëson një thesar të vërtetë shëndeti.
Shumë studime kanë konfirmuar se përbërësi sulforaphane nga lakra e Brukselit ka një efekt parandalues kundër kancerit, veçanërisht kancerit të stomakut, pra baktereve B. Pylori. Falë sulforafanit, filizat mbrojnë nga rrezatimi diellor dhe janë të shkëlqyera për mbrojtjen e zemrës dhe sistemit vaskular nga proceset inflamatore.
Duket si koka të vogla lakër, dhe ka gjithçka përveç kalorive. Ai sjell një kombinim freskues të hidhësisë dhe shijes së butë, ndaj kombinoni atë me një pjatë që ka një shije ekspresive ose me një salcë që përmban uthull balsamike.
Nëse dëshironi të ruani të gjitha thesaret që mbajnë filizat, gatuajeni për një kohë të shkurtër dhe në ujin e zierjes shtoni pak vaj ulliri dhe piper të kuq.
Kjo perime është jashtëzakonisht e pasur me proteina, fibra dietike, acide yndyrore omega 3 dhe omega 6, vitamina, veçanërisht vitamina C, A, K, E dhe B kompleks. Është vërtetuar se personat që konsumojnë çdo ditë 300 gramë lakrat e Brukselit kanë një përqendrim 37 për qind më të lartë të vitaminës C në gjakun e tyre.
Është gjithashtu i pasur me minerale, shumica e të cilave janë kaliumi, mangani, bakri, kalciumi, hekuri dhe fosfori. Kaliumi është një komponent i rëndësishëm i qelizave dhe lëngjeve të trupit që ndihmojnë në kontrollin e zemrës dhe presionit të gjakut.
Mangani është i rëndësishëm si kofaktor për enzimat antioksidante, ndërsa hekuri është i nevojshëm për formimin e qelizave të gjakut. Në të njëjtën kohë, ai gjithashtu përmban acid folik dhe flavonoide.
Si një burim i jashtëzakonshëm i antioksidantëve, ai ndihmon në zbutjen e një numri të madh problemesh shëndetësore.
Në këtë kuptim, ai është jashtëzakonisht i rëndësishëm për rritjen e imunitetit, por edhe si pastrues i trupit nga përbërësit e dëmshëm sepse nxit funksionimin më të mirë të zorrëve.
Për shkak të kompleksit të vitaminave që posedon, parandalon shfaqjen e osteoporozës dhe e bën lëkurën më rrezatuese. Vitaminat A dhe C janë veçanërisht të rëndësishme për ruajtjen e butësisë dhe shkëlqimit të lëkurës. Ajo gjithashtu ka efekte antibakteriale dhe antivirale.
Përveç kësaj, rekomandohet për personat që kanë dhimbje kronike për shkak të ndryshimeve degjenerative, si reumatizma, artriti, dhimbjet e nervit shiatik.
Këshilla mjekësore për konsumimin e lakrës së Brukselit
Hulumtimet tregojnë se ju merrni më shumë lëndë ushqyese nga lakrat e Brukselit nëse i konsumoni në formë lëngu.
Konsumi i lakërve të papërpunuara në një sallatë është në vendin e dytë për sa i përket përdorimit të lëndëve ushqyese. Nëse nuk doni të hani lakrat e Brukselit të papërpunuara, është më mirë t’i zieni në avull.
Kur lakrat e Brukselit gatuhen, humbasin shumë lëndë ushqyese dhe nuk rekomandohen për njerëzit me kancer.