Lajme

A e dini se çfarë po futni në trupin tuaj me vetëm një kanaçe sardele të marinuara?

Kanë më pak merkur se llojet e tjera të peshqve dhe janë një nga burimet e pa rrezikuara të ushqimit nga deti, prandaj janë të mirë edhe për mjedisin.

Më të mirat janë sardelet në vaj ulliri pa kocka, por mund t’i hani edhe ato me kocka.

Sardelet janë të mbushura me lëndë ushqyese të rëndësishme, gjë që i bën ato një burim kryesor ushqimor, thotë Dr. Josh Axe. Për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore omega-3, proteinave, vitaminës B12 dhe selenit, sardelet janë kujdestarë shumë të fuqishëm të shëndetit. Nëse konsumohen rregullisht, mund të kontribuojnë në përmirësimin e të gjithë organizmit dhe këto janë përfitime.

Një porcion sardele prej rreth 75 gram përmban afërsisht:

191 kalori
22.7 gram proteina
10.5 gram yndyrë
8.2 mikrogramë vitaminë B12
48.5 mikrogramë selen
250 njësi të vitaminës D
451 miligramë fosfor
351 miligram kalcium
4.8 miligramë niacinë
2.7 miligramë hekur
365 miligram kalium
35.9 miligramë magnez
0.2 miligram bakër
1.9 miligram vitaminë E
0.2 miligram vitaminë B6
1.2 miligram zink
Janë të pasura me acide yndyrore Omega 3

Sardelet janë një nga burimet më të mira natyrore të acideve yndyrore esenciale omega-3 në botë. Ato përmbajnë gjithashtu EPA dhe DHA, dy lloje të acideve yndyrore thelbësore që trupi përdor për të reduktuar inflamacionin, duke rezultuar në përmirësimin e shëndetit, funksionimin më të mirë të trurit dhe një rrezik më të ulët të sëmundjeve kronike.

Studimet tregojnë se ngrënia e ushqimeve si sardelet që janë të pasura me acide yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve të humorit si depresioni dhe ankthi. Ato gjithashtu kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e zemrës dhe janë vërtetuar se ulin nivelin e kolesterolit dhe triglicerideve.

Mbron shëndetin e kockave

Për shkak të sasisë së lartë të kalciumit, sardelet mund t’ju ndihmojnë të ruani shëndetin e kockave.

Mbron shëndetin e gjëndrës tiroide

Seleni dhe jodi janë në sinergji dhe janë përbërja bazë e sardeles. Seleni është i nevojshëm për funksionimin e duhur të gjëndrës tiroide.

Ai i siguron trupit një sasi të mjaftueshme të vitaminës B12

Mungesa e vitaminës B12 mund të shkaktojë simptoma të tilla si dëmtim nervor, funksion të dëmtuar mendor, vështirësi në furnizimin e qelizave me oksigjen dhe lodhje kronike. Duke konsumuar rregullisht sardelet, do të zëvendësoni mungesën e kësaj vitamine, e cila është vendimtare për funksionimin e duhur të të gjithë trupit.

Redukton oreksin

Një ushqim shumë i ushqyeshëm që do t’ju japë një ndjenjë ngopjeje deri në disa orë.

Kontrollon nivelet e sheqerit në gjak

Sardelet janë plot me yndyrna dhe proteina të shëndetshme, të cilat punojnë për të ngadalësuar përthithjen e sheqerit në gjak. Kombinimi i ushqimeve të pasura me proteina dhe yndyra, të tilla si sardelet, me karbohidratet mund të ngadalësojë çlirimin e glukozës (sheqerit) në gjak, duke ndihmuar në rritjen e sheqerit.

Ngrënia e sardeles është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që kanë diabet, sindromë metabolike ose kushte të tjera që lidhen me rezistencën ndaj insulinës.

Related Articles

Back to top button