Lajme

Shumë njerëz i përdorin ato për dimër, por nuk e dinë që ky përbërës mund të jetë helmues

Si të përdorni më mirë domatet jeshile? Është i mirë në dimër, i skuqur dhe ja cilët nga përbërësit e tij mund të jenë të dëmshëm për shëndetin.

Domate të gjelbra të marinuara në një kavanoz është një pjatë e vjetër dimërore fshatare serbe që është harruar plotësisht.

Domatet jeshile kanë një shije dhe cilësi krejtësisht të ndryshme nga domatet e pjekura, të kuqe dhe përdoren më shpesh në turshi, si perime dimërore. Ndërsa disa shqetësohen se mund të jetë helmues, të tjerë pretendojnë se është shumë i mirë për disa sëmundje shëndetësore.

Kjo perime është e mbushur me vitaminë C, prandaj ekspertët e ushqimit janë të lumtur ta rekomandojnë atë.

Megjithatë, kini kujdes me përdorimin e tij dietik në gjendje të papërpunuar. Nuk rekomandohet për shkak të përbërësit solaninë, i cili është toksik dhe mund të shkaktojë dhimbje stomaku edhe nëse merret 25 mg nga kjo substancë.

Prandaj këshillohet përdorimi i tij në dimër, qoftë si përbërës në turshi, qoftë si ushqim bazë për turshinë në kavanoz. Ju gjithashtu mund ta përpunoni atë termikisht dhe është mirë të monitoroni reagimin tuaj dhe të shihni nëse ju pëlqen kur hani domate jeshile.

Është e mirë për zorrët

Sepse domatet jeshile janë një burim i shkëlqyer i fibrave, të cilat e mbajnë sistemin tonë të tretjes të shëndetshëm, parandalojnë kapsllëkun dhe reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit mellitus. Farat dhe lëkura e domates janë plot me fibra dietike që nuk treten në zorrë, por ndihmojnë në riprodhimin e baktereve të mira të zorrëve.

Përmirëson shikimin

Domatet jeshile përmbajnë gjithashtu beta karoten, e cila ndihmon në prodhimin e vitaminës A, e cila është thelbësore për shëndetin e syve tanë.

Ul presionin e gjakut

Duke qenë se kjo perime është gjithashtu e pasur me kalium, i cili kundërvepron me efektet e natriumit dhe ndihmon në uljen e presionit të gjakut, është jashtëzakonisht e mirë për këdo që e ka këtë problem. Goyal vë në dukje se domatet jeshile ndihmojnë në parandalimin e oksidimit të kolesterolit LDL, ose kolesterolit të keq, në enët e gjakut, i cili gjithashtu redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Ai lehtëson problemet me venat

Ndonjëherë në koleksionet e recetave me ilaçe natyrale do të gjeni këshilla për të përdorur rrathë domatesh jeshile (por edhe të pjekura) si llapë nëse vuani nga variçet. Duhet ditur se të gjitha terapitë sipërfaqësore, përfshirë ato me medikamente, funksionojnë vetëm – sipërfaqësisht dhe për një kohë të shkurtër.

Për trajtimin e venave, duhet të konsultoheni me një mjek dhe të përdorni kompresa me domate vetëm nëse ato lehtësojnë shqetësimin tuaj.

Related Articles

Back to top button