Konsumoni rregullisht çokollatë të zezë: Rregullon rrahjet e zemrës, presionin e gjakut dhe sheqerin në gjak
Çokollata e zezë konsiderohet një trajtim i shëndetshëm, me 70 përqind ose më shumë kakao të pasur me komponime bimore të quajtura flavonoide dhe flavanole që lidhen me një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe përfitime të tjera kardiovaskulare.
Shumë studime kanë treguar tashmë se çokollata e zezë i përket grupit të ushqimeve të shëndetshme që gjithashtu kanë disa përfitime shëndetësore, dhe studimi i fundit i publikuar javën e kaluar zbuloi se mund të shkaktojë edhe humbje peshe.
Revista Britanike e Farmakologjisë Klinike thekson se çokollata prek neurotransmetuesit si dopamina, serotonina dhe endorfina, dhe një studim i kryer mbi 14,000 të rritur thotë se konsumi i çokollatës së zezë zvogëlon probabilitetin e episodeve depresive me 57 përqind.
Përveç kësaj, kakaoja e papërpunuar është plot me flavanole, komponime bimore që besohet se përmirësojnë qarkullimin, ulin presionin e gjakut dhe inflamacionin dhe ulin nivelet e kolesterolit.
Nutricionistja Cassandra Barnes vëren se kakaoja është e pasur me kalium, i cili ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut dhe magnez, i cili është vendimtar për funksionimin e duhur të të gjithë muskujve, përfshirë zemrën.
Një studim zbuloi se konsumimi i moderuar i tre rreshtave të çokollatës në muaj mund të zvogëlojë rrezikun e dështimit të zemrës me 13 përqind, dhe studiuesit thonë se flavonoidet forcojnë shëndetin arterial dhe ndihmojnë në zvogëlimin e inflamacionit, por paralajmërojnë se konsumi i tepërt i çokollatës gjithashtu nuk është i mirë, kështu që madje rrit rrezikun e dështimit të zemrës.
Çokollata përmban edhe kafeinë dhe teobrominë, stimulues natyralë, por gjithashtu përmban sheqer, i cili i jep energji trupit, e cila është një arsye tjetër pse është çokollata e zezë më e shëndetshme që nuk përmban sheqerna të shtuar.
Një studim i botuar vitin e kaluar tregoi se të rriturit e shëndetshëm që konsumonin kakao të pasur me flavanol ishin më të mirë në zgjidhjen e detyrave të ndryshme problemore, dhe Gabriele Gratton nga Universiteti i Illinois thotë se trupi reagon ndaj asaj se si duke rritur rrjedhjen e gjakut në tru.
Flavanolët mund të mbrojnë kundër stresit oksidativ dhe dëmtimeve të tjera të qelizave, dhe njerëzit që konsumojnë çokollatë të pasur me flavanole gjithashtu kanë presion më të ulët të gjakut.