Lajme

EKSPERTËT PARALAJMËROJNË: Ja sa zgjat ushqimi i konservuar

Disa ushqime të konservuara nuk mund të zgjasin më shumë se disa muaj.

Ushqimi i konservuar nuk është aq i shëndetshëm sa i përgatitur fllad. Megjithatë, është një zgjidhje e mirë kur duhet të rezervojmë ushqime ose kur duam të hamë diçka shpejt.

Gjithashtu, njerëzit shpesh sjellin ushqime të konservuara në udhëtime, e cila është një zgjidhje ideale sepse nuk do t’ju duhet të shpenzoni kohë për përgatitjen e ushqimit.

Megjithatë, nuk duhet të hani ushqim të konservuar shumë shpesh, paralajmërojnë ekspertët e sigurisë ushqimore. Pas ca kohësh, ushqimi i konservuar fillon të humbasë shijen e tij, megjithëse paketimi thotë se afati i ruajtjes është shumë në të ardhmen.

– Sa më gjatë të qëndrojë ushqimi i konservuar, aq më shumë zhvillohet procesi natyror i kalbjes në të. Nëse blini perime të konservuara, dijeni se pas 12 ose 18 muajsh, tekstura e tij bëhet e ndryshme dhe ushqimi merr një shije të çuditshme, “metalike” – thotë dietologia Isabel Maples.

Ajo që mund të bëni është të kontrolloni jetëgjatësinë e vetë kanaçes. Nëse është prodhuar relativisht kohët e fundit, merrni dhe hani ushqim prej tij për disa muaj më së shumti.

Në këtë mënyrë, ju do të keni shijen dhe strukturën më të mirë të ushqimit. Maples këshillon që t’i rregulloni kanaçet në qilar sipas datës, në mënyrë që ato që keni blerë të parat të jenë të parat në radhë për t’i konsumuar sa më shpejt të jetë e mundur.
Ushqimet që përmbajnë më shumë acid do të zhduken më shpejt, shpjegoi ajo.

– Ushqimet si turshitë zgjasin deri në 18 muaj, por nëse blini, le të themi, misër ose bizele, një ushqim i tillë mund të zgjasë për disa vite.

Related Articles

Back to top button