A ja vlenë të pregatiten turshitë edhe pse ato shiten dimrit nëpër markete
Në shumicën e marketeve të njohura, ushqimet e dimrit janë aktualisht në shitje dhe përderisa janë në shitje ajvari, tranguj, reçel, pinxhur e të tjera, përgatitja e tij në shtëpi nuk është fitimprurëse në krahasim me blerjen e tij, megjithatë amviset thonë: përgatitja në vetvete nuk ka çmim, dhe vetëm kur të kenë specialitete të bëra vetë, mund të presin që deri në Vitin e Ri të mungojnë edhe disa kavanoza.
Në markete blihen shumë thasë me speca të kuq të freskët, pastaj lulelakra, karota dhe perime të tjera të nevojshme për përgatitjen e turshive, ajvarit dhe pinxhurit, dhe sipas shitësve, shitjet nuk janë të këqija, dhe klientët janë kryesisht klientë të rregullt.
– Specat kushtojne nga 100 deri në 250 dinarë, domatet 120-180, lulelakra 150-250, qershitë 300-500, karotat 60-100 dinarë, patëllxhani 100-150, panxhari 100-120, 100-120 trangujt, qershia 300-500, hudhra 250-400 dinarë. Mbaronin me reçel, blinin më shumë fruta dhe bënin ëmbëlsira në stinën e disa frutave, zakonisht sapo çmimi ulet pak. Dhe a ia vlen? Duhet gati një ditë e tërë për të përgatitur ajvarin dhe rreth 30 kilogramë speca, le të themi, 120 dinarë për 10 kavanoza, dhe vetëm paketimi kushton 60-70 dinarë, ndërsa në dyqan tani ajvari është rreth 200 dinarë.
Shitesit e turshive të gatshme sqarojn se edhe pse në dyqane çdo gjë është bërë më e shtrenjtë, uljet aktuale bëjnë që shumë njerëz të heqin dorë nga përgatitja e ushqimeve dimërore.
– Njerëzit e blejnë për të bërë zahiret, blejnë edhe sallatë të gatshme, të përziera dhe turshi, por për momentin tregu ështe i shtrenjtë. Sapo t’i kthejnë çmimet në ato që ishin para, do të ketë më shumë klientë.
Sado e kushtueshme të jetë preparati i gatshem dhe është, por edhe nëse na ia japin falas, nuk është aq i shijshëm sa kur hapni kavanozin tuaj -thone anviset e pregatitjeve te zahireve.
Ato qe planifikojne këto ditë per të bëjë ajvar dhe turshi, si dhe disa lloje reçelash. kostoja do te sillet diku rreth 3000 dinarë speca, ose më mirë 25 kilogramë, që sipas vlerësimit mjaftojnë për rreth një sasie te majftueshem ajvar per dimer. Do të ketë nevojë për vaj, një litër qe është rreth 200 dinarë.
Sheqeri është rreth 100 dinarë, kripa rreth 70, por erëzat janë minimale, vetëm disa lugë. Cmimet në marketet më të mëdha nëse do të blinte 10 kavanoza ajvar, do të paguante 2000 deri në 2500 dinarë, varësisht nga prodhuesi dhe shitja, por për disa ditë por munde te shtrenjtohen edhe me teper.
Mirepo thone anvise se shija e ajvarit të shtepise( e pergatitur vete nga nenat tona) është e pazëvendësueshme për cdo familjen. Por edhe duke mos llogaritur energjine elektrike, apo menyren se si pergatisim ajvarin ne kushtet shtepiake.
Trangujt kushtojne në treg në shitje për vetëm 114 dinarë. Per kavanoza qelqi paguhet 50 dhe 70 paguhet dinarë/copë, më të vogla e më të mëdha, plus kostot e tjera. Prandaj puna në shtëpi nuk jep rezultat,por ajo qe ja vlene eshte shija e atyre qe i pregatisim vet.
Sipas tyre një nga avantazhet e mëdha eshte sepse shija e tyre si dhe ajo qe eshte e sigurt se nuk ka aditivë apo konservues në të.
– Kur blej një kavanoz në treg, është rrezik..
Anviset shtojne se i pëlqejne përgatitja shtepiake, por dimri do të jetë i vështirë dhe prandaj është mirë të kesh një qilar plot zahire shtepiake – përfundon ato.