4 përfitimet shëndetësore të shegës: “Frut i cili është i pasur me vitamina dhe minerale”
Shega është një nga frutat më të shëndetshëm.
Shega vjen nga Persia dhe në popull quhet “fruti i perëndive”. Ky frut është ndër më të shëndetshmit sepse është i pasur me vitamina, minerale, fibra dhe antioksidantë që mbrojnë nga shumë sëmundje.
Farat e vogla rozë brenda shegës janë pjesa e ngrënshme e frutave, dhe megjithëse ndarja e mishit të brendshëm të frutave mund të jetë e mundimshme, profili ushqyes dhe shija e shegës ia vlen absolutisht mundimi.
Sipas Eatingwell, shega ka një sërë përfitimesh shëndetësore, dhe këto janë katër më të mirat.
1. I bën mirë zemrës
Fibrat që gjenden në farat e shegës janë të lidhura me shëndetin e zemrës. Sipas një studimi të vitit 2021 në Raportet aktuale të kardiologjisë, njerëzit me konsumin më të lartë të fibrave kishin një rrezik të reduktuar ndjeshëm të sëmundjeve kardiovaskulare. Ekspertët thonë se ky reduktim është për shkak të aftësisë së fibrave për të ulur kolesterolin e keq, për të ulur presionin e gjakut dhe inflamacionin.
Fibrat dietike në shegë janë “motorë” të fuqishëm për tretjen e ushqimit. Marrja e mjaftueshme e fibrave ndihmon në përmirësimin e tretjes dhe parandalimin e kapsllëkut. Një gjë që duhet theksuar është se ju do të merrni fibra vetëm nëse hani kokrra shege, jo nëse pini lëng shege.
3. Ndihmon në uljen e presionit të gjakut
Lëngu i shegës përmban lloje të ndryshme të antioksidantëve dhe polifenoleve që kanë një efekt pozitiv në shëndetin kardiovaskular. Studimet kanë treguar se konsumimi i këtij lëngu për dy javë ul presionin e gjakut.
4. Është i pasur me antioksidantë
Antioksidantët janë përbërës që ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave të trupit tonë nga dëmtimi i shkaktuar nga radikalet e lira. Radikalet e lira janë gjithmonë të pranishme në trupin tonë, por prania e tepërt e tyre mund të jetë e dëmshme dhe të kontribuojë në sëmundje të shumta kronike.
Shega është e pasur me antioksidantë dhe komponime polifenolike që sigurojnë mbrojtje kundër këtij dëmtimi. Komponimet kryesore bioaktive me aktivitet antioksidues që gjenden në shegë quhen punicalagina, anthocyanins dhe taninet e hidrolizueshme.