A janë të nënvlerësuar punëtorët në industrinë ushqimore dhe të shitjes me pakicë?
Nese keni eksperience ne kete lloj pune na shkruani eksperiencat tuaja…
Orari specifik i punës (p.sh. edhe në ditë festash), dy/tre turne, më pak ditë pushimi, punë jashtë orarit, ngarkesa e shtuar e punës, paga më të ulëta dhe kontrata “të lirshme” – e gjithë kjo shpesh ndjek punëtorët në shitje me pakicë dhe tregti, si në botë ashtu edhe me ne. .
Kështu ndodh në dyqanet fizike, por edhe online. Kujtojmë se së fundmi në Britani u zhvillua greva e parë e punëtorëve të Amazon, të cilët kërkojnë rritje të pagave për orë, veçanërisht duke pasur parasysh që punojnë për markën më të fortë në botë.
Pavarësisht se ka humbur më shumë se 50 miliardë dollarë në vlerë, Amazon është aktualisht marka më e vlefshme në planet, sipas analizës GLOBAL 500 2023 nga branddirectory.com.
Dhe ky nuk është rasti vetëm me këtë kompani. Shumë kompani globale që kanë fitime të mëdha dhe shitjet dhe fitimet e të cilave janë vazhdimisht në rritje, i “mbajnë” punëtorët e tyre në kushte minimale.
Përvojat e shumë njerëzve thonë se është gjithnjë e më pak fitimprurëse të punosh në industrinë e shërbimeve, tregtinë me pakicë dhe industri të ngjashme, sepse punëdhënësit – pavarësisht deficitit të fuqisë punëtore – ende nuk i plotësojnë kriteret e dëshiruara, që u kërkohen nga punëtorët. .
Në radhë të parë janë: paga, fushëveprimi i punës, rregullimi i ditëve/festave të punës dhe në përgjithësi – lloji i kontratës.
Së fundmi ju pyetëm në një anketë të Telegraf Biznis nëse mendoni se punëtorët në industrinë e ushqimit dhe shitjes me pakicë në Serbi janë të nënvlerësuar, dhe ja si keni votuar:
84,51% besojnë se këta punëtorë janë të nënvlerësuar;
Pra, siç mund të konkludohet, shumica dërrmuese është, në këtë rast, ende “në anën” e punëtorëve në industrinë ushqimore dhe shitjen me pakicë.
Kujtojmë gjithashtu se së fundmi ka nisur një debat nëse në llogarinë fiskale duhet të shfaqen bakshish për punonjësit e shërbimit (sektori HoReCa).
Megjithatë, sipas informacioneve aktuale, propozimi është që bakshishi të bëhet “vullnetar, por i spikatur”.
*Rezultatet e sondazhit janë të prirur për ndryshim, pasi përmbledhja e situatës është bërë në një moment më 20 shkurt, bazuar në – deri atëherë – votat e marra.