Qepa: Një perime e fuqishme që ndihmon për shumë sëmundje
Qepët janë të pasur me lëndë ushqyese dhe vitamina të shumta, dhe përparësia e tyre më e madhe shëndetësore është se ato hahen kryesisht të gjalla. Atëherë pjesa e lëndëve ushqyese është shumë më e lartë se në rastin e përpunimit termik. Me vetitë e saj ushqyese, qepa e pranverës ka një efekt pozitiv në sistemin kardiovaskular, sistemin nervor dhe skeletor, si dhe në shëndetin e syve dhe dhëmbëve.
Qepët hahen të papërpunuara, gjë që ka potencialin më të madh shëndetësor.
Ushqyesit dhe vitaminat, të cilat gjenden në qepën e re, janë fosfori, magnezi, acidi folik, kalciumi, vitamina A, K, C dhe vitaminat B1 dhe B2. Ky ushqim pranveror me pak kalori është i ulët në karbohidrate, yndyra dhe kalori, por është i pasur me antioksidantë, kuercetinë dhe komponime të pasura me squfur.
Qepa e pranverës konsiderohet si mbrojtëse e sistemit kardiovaskular. Pigmenti bimor kuercetin parandalon zhvillimin e aterosklerozës, ndërsa vitamina C dhe vitamina A, falë efektit të tyre antioksidues, reduktojnë inflamacionin në trup. Përbërja e squfurit nga qepët parandalon rritjen e presionit të gjakut, si dhe atakun në zemër dhe goditjen në tru. Gjithashtu, qepa e pranverës është e pasur me fibra të nevojshme për tretje të mirë dhe funksionim të sistemit tretës.
Për shkak të vitaminës K, dhe rrjedhimisht për shkak të shfrytëzimit më të mirë të kalciumit në organizëm, qepa kontribuon në rritjen e densitetit të kockave dhe duke pasur parasysh se përmban sasi të caktuara të fluorit, është e rëndësishme edhe për shëndetin e dhëmbëve.
Qepët gjithashtu mund të mbajnë nivelet e duhura të sheqerit në gjak
Flavonoidet dhe komponimet e squfurit nga qepa e re kanë një efekt anti-inflamator dhe në këtë mënyrë mbrojnë trupin nga shumë lloje sëmundjesh. Edhe pse qiqrat nuk kanë një efekt medicinal në vetvete, por si pjesë e një diete të përgjithshme dhe të shëndetshme, është treguar të jetë një nga ushqimet e mira të rekomanduara për njerëzit me diabet. Gjegjësisht, hulumtimet kanë treguar se qepët e pranverës janë shumë të përshtatshme për njerëzit me diabet për shkak të kromit – një mineral që kontrollon diabetin. Mungesa e kromit mendohet se shkakton rezistencë ndaj insulinës, e cila më së shpeshti i paraprin diabetit. Gjithashtu, allil-propil-disulfidi, unik nga qepa, stimulon sekretimin e insulinës, e rëndësishme për ruajtjen e niveleve normale të sheqerit në gjak.
Kromi nga qepa përmirëson metabolizmin e sheqerit në gjak
Kromi, si një mineral thelbësor, konsiderohet të jetë i një rëndësie të veçantë për njerëzit me diabet, sepse pikolinati i kromit është veçanërisht efektiv në uljen e niveleve të sheqerit në gjak. Sipas gjetjeve të studimit, pikolinati i kromit mund të ketë një efekt të rëndësishëm në diabetin sepse ul nivelet e insulinës dhe përmirëson metabolizmin e sheqerit në gjak si tek njerëzit obezë ashtu edhe tek njerëzit me diabet të tipit 2. Gjithashtu, të gjitha studimet që kanë përdorur suplemente të pikolinatit të kromit për intolerancën e dëmtuar të glukozës dhe diabetin tregoi një efekt pozitiv.