Mbetjet e këtyre perimeve nuk duhet të hidhen – ato janë plot me vitamina dhe minerale ushqyese
Kastraveci, ashtu si frutat dhe perimet e tjera, pothuajse gjithmonë qërohet para konsumimit dhe lëkura hidhet. Por shumë elementë të dobishëm gjenden në lëvoren që hedhim.
Për shembull, një kastravec i madh i paqëruar mund të përmbajë deri në 62% të marrjes ditore të rekomanduar të vitaminës K. Vitamina K luan një rol të rëndësishëm në aktivizimin e disa proteinave të përfshira në proceset e koagulimit të gjakut dhe gjithashtu është e përfshirë në procese të tjera të rëndësishme në trupi.
Gjithashtu, një kastravec të cilit nuk i është hequr lëkura mund të përmbajë deri në 6% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminës A dhe 14% të vitaminës C.
Lëkura e kastravecit mund të përdoret edhe në ushqim, por është e detyrueshme ta lani mirë para kësaj. Të grirë mund ta vendosni në sallata, djathë ose ta përzieni me perime të tjera.
Përveç kësaj, ju mund të përdorni lëvozhgën e kastravecit për të hequr shënuesit, shkumësat me ngjyra dhe shënuesit nga muri.