Lajme

Një studim norvegjez zbulon: Këto ushqime mund të rrisin jetëgjatësinë me dhjetë vjet

Ky hulumtim bazohet në rezultatet e një studimi global të sëmundjeve dhe shkaqeve të vdekjes në Kinë, Evropë dhe SHBA.

Shëndeti, nivelet e energjisë dhe madje edhe jetëgjatësia varen nga ushqimi. Një studim i një grupi studiuesish norvegjezë nga Universiteti i Bergenit, i botuar në revistën Plos Medicine, tregoi se disa ushqime mund të zgjasin ndjeshëm jetëgjatësinë tonë.

Më shumë se 11 milionë vdekje të parakohshme çdo vit shkaktohen nga kequshqyerja. Më pas, duke e krahasuar këtë numër me analizat e tjera, shkencëtarët shikuan efektet e ushqimeve të ndryshme në jetëgjatësinë tonë. Kjo është mënyra se si studiuesit arritën të përcaktojnë një dietë specifike që mund të zgjasë jetëgjatësinë tonë.

Çfarë ushqimi është?
Ushqimi i shëndetshëm bazohet në konsumimin e frutave dhe perimeve. Edhe pse nuk është sekret, shkencëtarët kanë bërë një listë të ushqimeve që posedojnë fuqi të veçantë.

Bizelet, thjerrëzat dhe soja përbëjnë thelbin e kësaj diete. Drithërat integrale, misri, tërshëra dhe gruri janë gjithashtu thelbësore. Arrat janë kyçe, si bajamet, fëstëkët dhe arrat. Nga ana tjetër, mishi i kuq dhe ushqimet e përpunuara duhet të hahen më pak.

Shkencëtarët kanë arritur në përfundimin se konsumimi i rreth 2000 gram bishtajore në vit dhe reduktimi i ushqimeve të ëmbla dhe të kripura në dietën e përditshme mund të zgjasë jetëgjatësinë deri në dy vjet.

Vetëkuptohet që edhe ata që përpiqen të ushqehen shëndetshëm ndonjëherë hanë diçka që nuk është më e mira për trupin. Megjithatë, gjëja më e rëndësishme është të jesh këmbëngulës, sepse qëllimi kryesor është të adoptosh zakone më të mira që sigurojnë një jetë më të gjatë.

Related Articles

Back to top button