Këto janë 12 erëzat më të shëndetshme në botë: Rregullojnë kolesterolin, ulin presionin e gjakut, mbrojnë zemrën
Një listë me erëza që duhet të kemi në dollapët e kuzhinës.
Natyra ofron gjithmonë një arsenal të pasur të preparateve bimore që janë aleatë të shkëlqyer kur bëhet fjalë për përmirësimin e shëndetit tonë.
Këto erëza janë ndër më të shëndetshmet në botë dhe duhet t’i kemi në dollapët e kuzhinës.
kanellë
Kjo erëz e fuqishme mbron nga infeksionet e traktit urinar, redukton trigliceridet, LDL (kolesterolin e “keq”) dhe kolesterolin total. Kanella që blejmë në dyqane zakonisht quhet kasia dhe nuk është kanellë e vërtetë, e cila quhet “Cejlon”. Këto dy erëza nuk vijnë nga e njëjta bimë, por të dyja kanë veti antikoagulante (kundër mpiksjes së gjakut). Mënyra më e mirë për të dalluar nëse kanella juaj është Ceilon është të blini shkopinj me shumë shtresa dhe t’i grini vetë në një mulli kafeje, llaç dhe shtypës.
Borziloku
Kjo barishte mund të përdoret për infeksionet e lëkurës dhe pickimin e insekteve. Borziloku është i pasur me vitaminë A, vitaminë C, fosfor dhe kalcium. Është gjithashtu një burim i hekurit, magnezit dhe kaliumit. Besohet se ndihmon shikimin dhe sistemin kardiovaskular dhe lehtëson problemet e tretjes. Çaji i borzilokut gjithashtu mund të lehtësojë dhimbjet e kokës, të qetësojë nervat dhe të ulë temperaturën.
spec i kuq
Bima, e pasur me vitamina A dhe C, është një nga specat më të shëndetshëm dhe më të njohur në botë. Ngroh të gjithë trupin, stimulon qarkullimin, ul kolesterolin dhe lehtëson dhimbjet menstruale kur konsumohet. Mund të përdoret nga jashtë në llapë dhe kremra dhe si qetësues dhimbjesh.
Karafil
Kjo erëz e mrekullueshme e vjeshtës është e fuqishme kundër kërpudhave dhe mikrobeve, duke e bërë atë një zgjedhje të qartë për promovimin e shëndetit të tretjes. Edhe pse ka shije fantastike në çaj ose verë të zier, mund ta përdorni edhe nga jashtë për dhimbjet e mishrave të dhëmbëve (aplikoni vajin) ose si banjë për këmbët për infeksionet mykotike.
Majdanoz
Përveç supave të bëra vetë, majdanozi mund të jetë një shtesë e shkëlqyer për lëngun tuaj jeshil. Është i pasur me lëndë ushqyese dhe ka një efekt anti-inflamator. Përveç kësaj, është një diuretik i shkëlqyer dhe ndihmon me ngërçet dhe dispepsi. Kur përdoret në mënyrë topike, majdanozi lehtëson kruajtjen. Majdanozi gjithashtu rrit qarkullimin, rregullon presionin e gjakut, lehtëson problemet me fshikëzën dhe traktin urinar, përmirëson numërimin e gjakut, largon ethet dhe inflamacionin e syve, është medicinal për veshkat, lëkurën dhe mëlçinë, parandalon acarimin pas pickimit të insekteve.
Sherebela
Sherebela është shumë e dobishme në trajtimin e akneve, infeksioneve të mishrave të dhëmbëve dhe fytit, dhimbjeve të gjoksit dhe flokëve të yndyrshëm. Çaji i sherebelës është i shkëlqyeshëm për shëndetin tonë mendor dhe është përdorur për breza si një aleat natyral në zbutjen e depresionit dhe ankthit.
Trumzë
Shpirti i një nëne nuk mund të ngopet kurrë. Ka një efekt antibakterial në rastet, për shembull, gingiviti, afta ose cistiti. Ai lehtëson sekretimin e mukusit në kollë, mund të përmirësojë oreksin e dobët dhe është një aleat i shkëlqyer për problemet e zorrëve dhe ngërçet e stomakut. Trumza është një kurë për hangovers, dhe gjithashtu ndihmon në lehtësimin e simptomave të ftohjes dhe bronkitit.
Kardamom
I dyti vetëm pas piperit të zi, një nga erëzat më të çmuara në botë, kardamom përdoret për dispepsi, nauze, të vjella dhe gjithashtu mund të ndihmojë në reduktimin e mukusit të tepërt. Përdoret gjithashtu për të parandaluar dhimbjet e stomakut dhe fryrjet. Në traditat e lashta, farat e kardamonit përtypeshin për të ëmbëlsuar frymëmarrjen dhe për të ndihmuar në uljen e efekteve acidike të kafeinës në kafe.
Qimnon
E mbushur me fitokimikate, qimnoni është i pasur me antioksidantë, minerale si hekur, bakër, kalcium, kalium, mangan, selen, zink dhe magnez dhe përmban sasi të larta të kompleksit B. Substancat aktive në qimnon mund të rrisin lëvizshmërinë e traktit gastrointestinal dhe të zvogëlojnë fryrjen. Qimnoni përdoret gjithashtu për të ndihmuar me pagjumësinë dhe për shkak të vetive të tij antiseptike, është i mrekullueshëm për t’u marrë kur ndjeni se po vjen një ftohje.
Koriandër
Është i pasur me lëndë ushqyese dhe është një burim i mirë i hekurit, magnezit, fitonutrientëve dhe flavonoideve. Është gjithashtu i pasur me fibra dietike. Koriandër është përdorur për mijëra vjet si një ilaç tretës sepse stimulon oreksin dhe ndihmon sekretimin e lëngjeve gastrike. Përveç kësaj, stimulon sekretimin e insulinës.
Xhenxhefil
Një aleat besnik kundër të përzierave të të gjitha llojeve. Hulumtimet kanë treguar se xhenxhefili është veçanërisht efektiv në luftën kundër të vjellave të mëngjesit, të përzierave te gratë shtatzëna, të përzierave postoperative dhe të përzierave të shkaktuara nga kimioterapia. Xhenxhefili është një tretës i shkëlqyer, ndihmon në përthithjen e ushqimit dhe eliminimin e gazrave dhe fryrjeve. Xhenxhefili stimulon qarkullimin, prandaj është i mirë për duart dhe këmbët e ftohta.
Shafran i Indisë
Një erëz e shkëlqyer për inflamacionin dhe dhimbjet e lidhura me sistemin autoimun, shafrani i Indisë rrit dhe stimulon prodhimin e antioksidantëve të trupit disa orë pas konsumimit. Shumica e përfitimeve të shafranit të Indisë janë për shkak të polifenolit kurkumin, i cili ka veti antivirale, antibakteriale, antikancerogjene dhe anti-inflamatore. Efekti antioksidant i kurkuminit mund të përmirësojë gjithashtu shëndetin e mëlçisë pasi ka një efekt detoksifikues në trup.
Në mbështetje të efektit të tij të madh, dëshmojnë disa nga njerëzit më jetëgjatë në botë nga Okinawa, Japoni. Jetëgjatësia e tyre i atribuohet aftësisë së tyre për të menaxhuar procesin inflamator. Ata e bëjnë këtë duke pirë çaj shafran i Indisë çdo ditë. Së fundi, ne paraqesim një propozim për një pije të qëndrueshme.