Nëse jeni në proces të rënies në peshë, duhet të keni parasysh që nuk duhet të konsumoni këta fruta që përmbajnë sasi të mëdha sheqeri
Nëse jeni në proces të rënies në peshë, duhet të keni parasysh që nuk duhet të konsumoni fruta që përmbajnë sasi të mëdha sheqeri, pasi kjo do të ketë kundërefekte.
Michael Moseley, nutricionist dhe autor i librit “Dieta e shpejtë”, për këtë arsye këshillon shmangien e konsumimit të shpeshtë të pjeprit dhe ananasit. Ai rekomandon zgjedhjen e ushqimeve me më pak sheqer, si manaferrat.
Sa i përket humbjes së kilogramëve të tepërt, frutat janë vërtetuar padyshim se janë më të mira se perimet dhe frutat më të mira për humbje peshe, përveç manaferrave, janë edhe mollët dhe dardhat.
Hulumtimi u krye në 133,468 burra dhe gra për një periudhë prej katër vjetësh dhe tregoi se konsumimi i sasive të mëdha të frutave pa niseshte çoi në humbje të konsiderueshme në peshë.
Natyrisht, fakti është se ushqimi i mirë nuk mjafton për të ruajtur peshën. Përveç kujdesit për atë që hani, përpiquni të ushtroheni rregullisht. Të rriturve u rekomandohet të ushtrohen pesë ditë në javë për 30 deri në 60 minuta, ose të bëjnë të paktën 25 deri në 50 minuta ushtrime me intensitet energjik tri herë në javë.
Specialistja e të ushqyerit shpjegon se sa fruta dhe perime duhet të hamë.
200 gram fruta në ditë
“Rreth 200 gram fruta në ditë janë mjaft të mjaftueshme, me atë sasi marrim një sasi të mjaftueshme të të gjitha mineraleve që na duhen dhe fibrave dietike. Nëse flasim për lëngje, të saposhtrydhura, është një sasi prej 120 deri në 150 mililitra për. Perime minimalisht 400 gram, pra katër porcione. Perimet nuk kanë sheqer, përmbajnë minerale dhe fibra dietike që janë të nevojshme për shëndetin e të gjithë organizmit”, tha specialistja e të ushqyerit.
Mjeku shpjegoi edhe pasojat e marrjes së tepërt të frutave.
“Nëse intervali kohor gjatë të cilit konsumoni një sasi të madhe është më i gjatë, mund të ketë një ndryshim në glikorregullimin, domethënë një rritje të glicemisë, dhe për këtë arsye, me kalimin e kohës, mund të çojë në obezitet, hiperinsulinemi dhe diabetin e tipit 2. ”
Ajo gjithashtu zbuloi se cili frut përmban më shumë sheqer.
“Kumbullat dhe rrushi përmbajnë më shumë sheqer, sheqerin e rrushit nuk e merrni kot. Sa për shalqirin dhe pjepërin, është e mahnitshme që shalqiri ka një indeks glicemik më të lartë se pjepëri, dhe pjepëri me sa duket është më i ëmbël, por përsëri ka më pak ujë se shalqini, kështu është ndoshta një rekomandim i pjepërit, i cili ka një vlerë më të lartë ushqyese në krahasim me shalqirin”.
Specialisti i të ushqyerit shpjegoi gjithashtu se cilat fruta janë më të vështira për t’u tretur dhe pse.
“Kumbullat dhe dardhat janë fruta më të vështira për t’u tretur sepse kanë sasi më të lartë të fibrave dietike. Ndryshe janë fruta jashtëzakonisht të shëndetshme. Sa i përket kajsisë, pjeshkës, të dyja janë fruta me ngjyrë që kanë një sasi të madhe beta karoten dhe fitonutrientë të tjerë që kanë veti antioksidante.rol.Nuk do ta anashkaloja manaferrën, dredhëza ka kaluar tashmë, mjedra, të gjitha ato manaferrat që janë shumë të pasura me fitonutrientë, ndihmojnë në luftimin e karcinomave, radikaleve të lira, për rritjen e imunitetit”.
Doktoresha thekson se është jashtëzakonisht e rëndësishme të konsumohen dy litra e gjysmë deri në tre litra ujë në ditë gjatë gjithë vitit, e edhe më shumë gjatë verës nëse rritet aktiviteti fizik.