Kush nuk mund të hajë sardele? Nëse keni këto tre sëmundje, do të ishte më mirë t’i shmangni ato në tërësi
Megjithëse peshku i konservuar është shumë i vlefshëm për shëndetin tonë, njerëzit me këto tre diagnoza duhet ta hanë atë në mënyrë më të moderuar.
Nutricionistët theksojnë se sa i dobishëm është për shëndetin tonë dhe se do të ishte mirë ta kishim në tryezë të paktën dy herë në javë. Sardelet janë plot me lëndë ushqyese të rëndësishme, gjë që i rendit në vendin e parë për sa i përket të ushqyerit, sipas “American Heart and Cardiovascular Association”, siç raporton uebfaqja “Webmed”.
Për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore omega-3, proteinave, vitaminës B12 dhe selenit, sardelet janë kujdestarë shumë të fuqishëm të shëndetit. Nëse konsumohen rregullisht, mund të kontribuojnë në përmirësimin e të gjithë organizmit.
Një porcion sardele prej rreth 75 gram përmban afërsisht:
– 191 kalori
– 22,7 gram proteina
– 10.5 gram yndyrë
– 8.2 mikrogramë vitaminë B12
– 48,5 mikrogramë selen
– 250 njësi të vitaminës D
– 451 miligram fosfor
– 351 miligram kalcium
– 4.8 miligramë niacinë
– 2.7 miligramë hekur
– 365 miligram kalium
– 35.9 miligramë magnez
– 0,2 miligram bakër
– 1.9 miligram vitaminë E
– 0.2 miligram vitaminë B6
– 1.2 miligram zink
Efektet pozitive në shëndet
Janë të pasura me acide yndyrore Omega 3
Sardelet janë një nga burimet më të mira natyrore të acideve yndyrore esenciale omega-3 në botë. Ato përmbajnë gjithashtu EPA dhe DHA, dy lloje të acideve yndyrore esenciale që trupi i përdor për të reduktuar inflamacionin, duke rezultuar në përmirësimin e shëndetit, funksionimin më të mirë të trurit dhe rrezikun më të ulët të sëmundjeve kronike, shkruan Nportal.
Studimet tregojnë se ngrënia e ushqimeve si sardelet që janë të pasura me acide yndyrore omega-3 mund të ndihmojnë në trajtimin e çrregullimeve të humorit si depresioni dhe ankthi.
Kush nuk duhet t’i hajë
Megjithatë, përveç shumë përfitimeve shëndetësore, sardelet në formë të freskët apo të konservuar nuk janë një lloj peshku që rekomandohet për të gjithë njerëzit. Pacientët që vuajnë nga presioni i lartë i gjakut, përdhes, gurët në veshka duhet të shmangin konsumimin. Sidomos sardelet e konservuara përmbajnë sasi të mëdha natriumi, i cili nuk rekomandohet për njerëzit me presion të lartë të gjakut.
Shtypje e lartë
Sardelet janë të pasura me natrium. Një kanaçe siguron rreth një të tretën e vlerës tuaj ditore, kështu që nëse keni presion të lartë të gjakut duhet të kufizoni marrjen e natriumit sepse tërheq ujin dhe rrit sasinë e gjakut në trup. Nëse dëshironi të pakësoni sasinë e kripës, mund të shijoni sardelet duke e prerë masën e porcionit përgjysmë.
Përdhes
Dieta më e mirë për përdhesin është ajo me përmbajtje të ulët purine, një kimikat që shpërbëhet në acid urik. Kur keni përdhes, acidi urik në trupin tuaj kristalizohet në kyçet tuaja, duke shkaktuar dhimbje kyçesh. Peshqit e yndyrshëm si sardelet dhe açugeja janë të pasura me purina, kështu që nëse keni përdhes, duhet të gjeni mënyra të tjera për të përfituar përfitimet e ngrënies së peshkut. Mund të pini suplemente të vajit të peshkut ose të hani merluc.
Gur në veshka
I njëjti acid urik që shkakton përdhesin mund të çojë edhe në gurë në veshka. Për shkak se sardelet përmbajnë purina, të cilat shpërbëhen në acid urik, ato nuk janë një zgjedhje e mirë për ata që janë në rrezik të gurëve në veshka. Përmbajtja e lartë e natriumit të sardelet mund të rrisë gjithashtu kalciumin në urinë, një tjetër faktor rreziku për gurët në veshka.