E quajnë perime të lumturisë: eliminojnë kolesterolin, mbron enët e gjakut
Do të ishte mirë ta kishit në menunë tuaj të paktën një herë në javë.
Perimet janë sigurisht zgjidhja më e mirë kur bëhet fjalë për ushqimin e përditshëm. Nëse nuk dini çfarë të gatuani sot, gatuani një karotë, patate dhe qepë të grirë imët dhe do të bëni diçka të mirë për trupin tuaj, shtoni disa erëza, dhe nëse keni edhe filiza, do të detoksifikojë dhe do ta bëjë trupin tuaj të lumtur. , sepse quhet edhe bima e lumturisë.
Ka shumë përfitime nga ngrënia e lakrave të Brukselit dhe bashkëngjitur janë vetëm disa prej tyre.
Përmbajtja e lartë e fibrave bimore në lakrat e Brukselit (mbi 15% e marrjes së rekomanduar ditore) ndihmon në uljen e kolesterolit. Fibra lidhet me acidet biliare që marrin pjesë në procesin e tretjes së yndyrës (dhe mëlçia i prodhon ato nga kolesteroli). Ndërsa acidet biliare lidhen me këto fibra, mëlçia prodhon sasi të reja që do të ndihmojnë në tretjen e mëtejshme të yndyrës dhe për këtë përsëri përdor kolesterolin e lirë nga gjaku dhe për pasojë ul përqendrimin e tij.
Është plot me antioksidantë
Brokoli përmban shumë antioksidantë, duke përfshirë vitaminat C, E dhe A, si dhe mineralin mangan. Përveç kësaj, ai është i pasur me flavonoide (isorhamnetin, kuerticin dhe kaempferol), të cilat gjithashtu marrin pjesë në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ.
Rregullon proceset inflamatore
Brokoli është i pasur me glukobrazicin (përfaqësues i glukozinolateve), i cili ka rezultuar i shkëlqyer në luftën kundër inflamacionit në nivel gjenetik, duke frenuar aktivizimin e prokarcinogjenëve dhe vetë shndërrohet në molekula indole-3-karbinol. Për më tepër, një gotë e gjysmë me lakër brukseli përmban rreth 430 mg acide yndyrore omega-3 (rreth ⅓ e sasisë së rekomanduar ditore), të cilat janë një pjesë thelbësore e proceseve anti-inflamatore në trupin tonë. Së fundi, vitamina K është treguar të jetë një rregullator efektiv i përgjigjes së trupit tonë ndaj proceseve inflamatore.
Mbrojtja e sistemit kardiovaskular
Duke rregulluar proceset inflamatore, lakra e Brukselit ndihmon në luftën kundër sulmit në zemër, sëmundjeve ishemike të zemrës dhe arteriosklerozës. Përveç kësaj, efekti i përshkruar më parë në rregullimin e kolesterolit në gjak redukton mundësinë e bllokimit të enëve të gjakut.
Tretja dhe dieta
Një filxhan me lakrat e Brukselit përmban katër gram (16% të marrjes suaj ditore) fibra, të cilat mund të ndihmojnë me tretjen, parandalojnë kapsllëkun dhe mbajnë nivelet e sheqerit në gjak të ulëta. Sulforafani në lakrat e Brukselit mbron gjithashtu mukozën e stomakut duke parandaluar rritjen e tepërt të Helicobacter pylori, një bakter që mund të çojë në probleme të mëdha shëndetësore të stomakut.
Vitamina K
Lakrat e Brukselit përmbajnë një përqendrim veçanërisht të lartë të vitaminës K (një filxhan përmban 273,5% të marrjes ditore), e cila ndihmon kockat të qëndrojnë të shëndetshme, parandalon kalcifikimin e indeve në trup, shërben si një agjent antioksidant dhe anti-inflamator, prandaj është thelbësor për funksionin e duhur të trurit dhe nervave.
Vitaminë C
Vetitë ushqyese të vitaminës C (një filxhan lakrat e Brukselit përmban mbi 161% të marrjes së rekomanduar ditore) sigurojnë një sistem imunitar të shëndetshëm, ulin presionin e gjakut dhe mbrojnë nga rritja e tij, lehtësojnë simptomat e kataraktit dhe shërbejnë si një antioksidant i fuqishëm që parandalon. “plakja e qelizave” që mund të çojë në aterosklerozë, sëmundje të zemrës, goditje në tru dhe kancer.
Vitamina A
Brokoli përmban gjithashtu vitaminë A – mbi 20% të marrjes ditore, e cila forcon imunitetin, mbron sytë nga katarakti dhe degjenerimi makular, mban kockat dhe dhëmbët të shëndetshëm, parandalon formimin e gurëve në traktin urinar dhe është thelbësor për organet tona riprodhuese. .
Trajtimi termik, përgatitja e filizave
Brokoli quhet edhe bima e lumturisë nga shumë njerëz, gjë që nuk është rastësi. Ekziston një aminoacid i rëndësishëm në lakrat e Brukselit të quajtur triptofan, i cili shkakton prodhimin e serotoninës, hormonit të lumturisë. Nëse filizat zihen në ujë, një sasi e caktuar e përbërjeve të përmendura dobësohet. Mos e teproni me trajtimin termik, sepse lakra do të jetë shumë e butë dhe gri dhe do të ketë një shije të athët dhe të mprehtë që nuk e pëlqen shumë.