Zbulohet misteri: A lejohen personat me diabet të hanë hurma?
Mjekët shpesh rekomandojnë hurma për njerëzit me anemi për shkak të sasive të mëdha të hekurit që përmbajnë, por ky frut i ëmbël është i pasur edhe me përbërës të tjerë që kontribuojnë në ruajtjen e shëndetit.
Hurmat janë një burim natyral i fruktozës, një lloj sheqeri që gjendet në fruta që paketon shumë ëmbëlsi në një kafshatë relativisht të vogël. Një frut me një peshë mesatare prej rreth 24 gram përmban 67 kalori dhe rreth 18 gram karbohidrate. Profesionistët e shëndetësisë këshillojnë personat me diabet që të jenë të vetëdijshëm për marrjen e përditshme të karbohidrateve dhe duke qenë se hurmat përmbajnë një përmbajtje të lartë karbohidratesh, ato shkaktojnë shqetësim për shumë njerëz.
Frutat e ëmbla janë të shëndetshme, por në moderim
Megjithatë, kur hahen në moderim, hurmat mund të jenë pjesë e një diete që ruan shëndetin e mirë për njerëzit me diabet. Një hurmë e tharë përmban pothuajse 2 gram fibra, ose 8 për qind të vlerës ditore. Ky informacion është i rëndësishëm sepse fibrat dietike ndihmojnë trupin tonë të absorbojë karbohidratet me një ritëm më të ngadaltë, gjë që është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që jetojnë me diabet. Sa më ngadalë të treten karbohidratet, aq më pak ka gjasa që sheqeri në gjak të rritet pas ngrënies. Mjekët shpesh rekomandojnë hurma për njerëzit me anemi për shkak të sasive të mëdha të hekurit që përmbajnë.
Si ndikojnë hurmat në nivelet e sheqerit në gjak?
Shija e ëmbël e hurmave mund t’i atribuohet përqendrimit të lartë të sheqernave natyrale. Duke qenë se ato përmbajnë fruktozë, shumë besojnë se njerëzit me diabet duhet të qëndrojnë larg hurmave. Në përgjithësi, njerëzit me diabet duhet të hanë ushqime që kanë një indeks të ulët glicemik, sepse ushqimet me një indeks të lartë glicemik mund të rrisin nivelin e glukozës në gjak. Megjithatë, hurmat kanë një indeks mesatar glicemik prej 42, që i klasifikon ato si një ushqim me GI të ulët. Përveç kësaj, ngrënia e arrave të pakripura me hurma, për shembull arra, mund të bëjë që sheqernat natyrale në hurma të çlirohen edhe më ngadalë. Proteinat dhe yndyrnat që gjenden në arrat do të lidhen me sheqerin në hurma dhe do të parandalojnë që ai të lëshohet shumë shpejt në qarkullimin e gjakut.
Trupi i njeriut thith fibrat ngadalë dhe kjo është e rëndësishme për njerëzit me diabet, të cilët duhet të bëjnë çmos për të shmangur rritjen e sheqerit në gjak pas ngrënies. Nëse keni diabet, një ose dy hurma në ditë pas një vakti duhet të jenë një ushqim krejtësisht i sigurt. Megjithatë, pas konsumimit të hurmave, mund të ketë një rritje të lehtë të nivelit të glukozës në gjak. Për këtë arsye, personat me diabet duhet të konsultohen gjithmonë me mjekun e tyre përpara se të fillojnë të hanë hurma me iniciativën e tyre.