Një lugë gjelle uthull molle në ditë bën mrekulli: Këto janë të gjitha përfitimet
Përveç ngrënies, mollët përdoren edhe për të bërë uthull.
Uthulla e mollës nuk përmban kimikate dhe krijohet në procesin e fermentimit të lëngut të mollës me ndihmën e baktereve të acidit acetik. Acidi acetik dhe malik do t’i japin uthullës shijen dhe aromën e saj karakteristike të thartë dhe intensive.
Uthulla e mollës për trajtimin e sëmundjeve filloi të përdorej nga Hipokrati, “babai i mjekësisë”. Që atëherë e deri më sot, ky lëng i artë njihet për efektet e tij të dobishme në shëndetin tonë.
Sasia e rekomanduar ditore është një lugë çaji, dhe duke qenë se ka një shije mjaft intensive që disa njerëzve nuk e pëlqejnë, mund të përzihet me ujë. Përveç kësaj, ka receta të ndryshme për pije me uthull molle.
Për sa i përket shëndetit, uthulla e mollës është e njohur gjerësisht për vetitë e saj kuruese. Ja cilat janë sëmundjet me të cilat ju ndihmon dhe duhet të pini një lugë çaji të përzier me ujë çdo ditë.
Mbipeshë
Uthulla e mollës gjithashtu ndihmon në humbjen e peshës. Këtë e vërteton edhe një studim: pjesëmarrësit që konsumuan uthull molle gjatë ditës konsumuan mesatarisht 275 kalori më pak se të anketuarit nga grupi i testit. Arsyeja për këtë është se uthulla e mollës rrit ndjenjën tonë të ngopjes, kështu që ju keni më pak nevojë për ushqim.
Bakteret dhe kërpudhat
Është e njohur gjerësisht se uthulla e mollës ka një efekt antibakterial dhe antimykotik. Kjo uthull përmban polifenole që supozohet se lidhin radikalet e lira dhe kanë efekte anti-inflamatore. Uthulla e mollës gjithashtu është përdorur gjithmonë për të dezinfektuar plagët dhe lëkurën.
Probleme me tretjen
Uthulla e mollës stimulon tretjen dhe nëse keni stomak të ndjeshëm, një lugë gjelle uthull në ditë mund ta zgjidhë problemin. Acidi acetik stimulon prodhimin e pështymës, acidit të stomakut dhe lëngjeve tretëse – veçanërisht enzimave tretëse tripsina dhe lipaza. Kështu, tretja do të jetë më efikase dhe problemi me urthin, kapsllëkun dhe fryrjen do të reduktohet.
Nivele të paqëndrueshme të sheqerit në gjak
Nëse ju pëlqejnë ushqimet e pasura me karbohidrate dhe keni nivele të larta ose të paqëndrueshme të sheqerit në gjak, është mirë të merrni uthull molle. Përkatësisht, uthulla e konsumuar në kombinim me karbohidratet do të rrisë ndjeshmërinë ndaj insulinës. Me fjalë të tjera, kjo do të thotë se insulina do të funksionojë më intensivisht, dhe trupi do të jetë në gjendje të përdorë më shumë sheqer dhe karbohidrate. Rezultati do të jetë që do të ndiheni më pak të lodhur dhe do të keni më shumë energji.
Ftohjet dhe viruset e shpeshta
Përveç vitaminave dhe mineraleve të përmendura, uthulla përmban edhe hekur, kalium dhe pektinë. Kjo është arsyeja pse ky lëng acid është ‘përforcuesi’ i përsosur i imunitetit tonë. Është më mirë të kombinoni një dietë të shëndetshme me konsumimin e uthullës së mollës – në këtë mënyrë do të bëni më shumë për shëndetin tuaj.