Në këtë situatë, nuk duhet të hani patate
Patatet janë një element kryesor i domosdoshëm në shumë familje, por a keni menduar ndonjëherë nëse patatet e mbirë janë të ngrënshme apo jo?
Patatet përmbajnë solaninë, një përbërës i dëmshëm alkaloid që shërben si një pesticid natyror dhe është i pranishëm në përqendrime të shtuara në patatet e gjelbra, të dëmtuara ose të mbirë.
Shkencëtarët britanikë nga Universiteti i Linkolnit theksojnë se filizat toksike të patates mund të shkaktojnë probleme me tretjen ose dhimbje koke, ndaj duhet të hiqen patjetër.
Nëse patatja është e butë ose e rrudhur, duhet ta hidhni, por nëse mbetet e fortë dhe e “shëndetshme”, mund ta qëroni, nëse është e nevojshme, të zgavroni vendin ku ka mbirë dhe ta përdorni për të ngrënë.
Për të ngadalësuar mbirjen e patateve, mbajini ato në një vend të freskët dhe të errët, mundësisht në një kuti kartoni ose qese letre në mënyrë që ajri të qarkullojë. Patatet nuk mund të “marrin frymë” në plastikë, kështu që ato do të prishen më shpejt.
Nëse ruani një sasi të madhe patate, kontrolloni rregullisht dhe ndani ato që kanë mbirë ose zbutur në mënyrë që të mos nxisin prishjen e të tjerave. Gjithashtu, mos i ruani bashkë me qepët për të ngadalësuar plakjen për shkak të gazrave që lëshojnë.