Pse njerëzit pinë kafen e gabuar në Amsterdam?
Amsterdami njihet edhe për kafenetë e shumta, që nga kafenetë tradicionale e deri te baret moderne e në modë, ku secili mund të gjejë diçka sipas shijes dhe stilit të tij.
Ju ndoshta e dini tashmë se nëse doni të pini kafe në Amsterdam, duhet të kërkoni një kafene – jo një kafene. Edhe pse më tepër do të mendonim se njihet për këtë të fundit, kafeja në Amsterdam nuk është thjesht një pije, por pjesë e përvojës kulturore që pasuron jetën dhe takimet në këtë qytet plot ngjyra.
Atmosfera unike e kafeneve të Amsterdamit ofron mundësinë për t’u çlodhur dhe për të shijuar një kafe me miqtë ose vetëm, duke parë peizazhin shumëngjyrësh të qytetit ose duke admiruar stilin eklektik të vendasve. Përveç kësaj, shumë kafene në Amsterdam ofrojnë gjithashtu kafe të specializuara, të tilla si kafe të pjekura në vend dhe të punuar me dorë, që kënaqin edhe dashamirësit më të mprehtë të kafesë.
Kafeja është thelbësore në kulturën holandeze: dhjetë minuta bisedë mbi një filxhan është një pjesë e domosdoshme e çdo takimi dhe atyre u pëlqen ta pinë atë të fortë dhe të fortë. Versioni i tyre i café au lait quhet koffie verkeerd, që përkthehet në “kafe e gabuar”, sepse ka më shumë shkumë qumështi sesa kafe.
Marrja e ushqimit në Bruno’s është e mirë: makinat e ekspresit të modës së vjetër zënë pjesën më të madhe të hapësirës brenda, kështu që radha derdhet në Tweede Goudbloemsdwaarsstraat, një rrugë anësore. Pronari Bruno është shumë llafazan, por nuk do të zhgënjeheni me kapuçinën e tij të shijshme.