Lajme

Këto ushqime të konservuara mund të dëmtojnë seriozisht shëndetin tuaj

Ushqimi i konservuar është një opsion i shkëlqyeshëm kur keni nevojë për një vakt të shpejtë ose meze të lehtë. Megjithatë, kursimi i kohës nuk duhet të jetë në kurriz të shëndetit tuaj.

Ndërsa këto kanaçe mund t’ju kursejnë kohë në kuzhinë, besojmë se do të habiteni nga përbërësit shqetësues në disa produkte “të njohura”.

Kur përcaktoni një artikull të konservuar si “të pashëndetshëm”, ka disa faktorë që hyjnë në lojë. Sasia e natriumit, sheqerit të shtuar, yndyrave trans dhe të ngopura dhe kalorive ndihmojnë në përcaktimin e vlerës ushqyese të një produkti. Përveç kësaj, aditivët, konservantët, ngjyrat ushqimore dhe përbërës të tjerë mund të përcaktojnë se si një produkt i konservuar ndikon në shëndetin tuaj.

Kjo është arsyeja pse nuk është e kotë të dimë se cilat ushqime të konservuara duhen shmangur në përgjithësi.

Fasule

Nutricionistët theksojnë se duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për blerjen e fasuleve të gatshme të konservuara. Fasulet e konservuara shpesh janë plot me yndyra të ngopura, sheqer dhe aditivë të panevojshëm.

Supat

Shumë supa të konservuara përmbajnë shumë kripë. Një studim nga Instituti Kanadez i Kërkimeve Shëndetësore (CIHR) tregon se supat e kondensuara të gatshme për t’u shërbyer kanë disa nga nivelet më të larta të natriumit në industrinë ushqimore të paketuara kanadeze. I njëjti studim zbuloi gjithashtu se supa është një nga kontribuuesit më të mëdhenj të natriumit në dietën kanadeze – së bashku me perimet e konservuara dhe turshi.

Makarona

Makaronat e gatuara paraprakisht në salcë janë një nga ushqimet e konservuara më të pashëndetshme. Është plot me sheqer dhe kripë – e cila, për fat të keq, është pjesë e arsyes pse shijon kaq mirë.

Për shembull, një kanaçe me spageti përmban 1070 mg natrium dhe 20 g sheqer. Kjo është 46 për qind e marrjes së rekomanduar të kripës dhe 20 për qind më shumë se marrja e rekomanduar e sheqerit.

Fruta në shurup

Waterloo Food Bank rekomandon shmangien e frutave të konservuara të paketuara në shurup për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit. Frutat e konservuara në shurup të lehtë përmbajnë 21 për qind të marrjes së rekomanduar ditore të sheqerit dhe çdo gjë mbi 15 për qind është vërtet e lartë, thonë ekspertët.

Related Articles

Back to top button