Lajme

Shmangni këto tre vajra në dietën tuaj

Ndërsa disa vajra ofrojnë mbështetje shëndetësore, të tjerët duhet të përdoren me kujdes dhe katër duhet t’u kushtohet vëmendje e veçantë.

Nëse jeni duke ngrënë 2000 kalori në ditë, qëllimi ditor për gratë është pesë deri në gjashtë lugë çaji, ndërsa objektivi ditor për burrat është 6 deri në 7 lugë çaji, sipas Universitetit të Maine, vetëm sigurohuni që po zgjidhni vajin e duhur. .

Shoqata Amerikane e Shëndetit (AHA) rekomandon zëvendësimin e atyre me yndyrna të ngopura me ato të pasura me yndyrna të shëndetshme të pangopura dhe të pangopura, të cilat mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, si vaji i ullirit, lirit, avokados dhe susamit.

Vaj kokosi
Për këtë vaj qarkullojnë mendime të ndryshme.

Sipas një artikulli, vaji i kokosit, i cili është i ngurtë në temperaturën e dhomës, është afërsisht 90 për qind yndyrë e ngopur, por disa besojnë se jo të gjitha yndyrat e ngopura janë krijuar të barabarta.

“Kjo nuk është e njëjtë me yndyrën e ngopur që gjendet në mishin e kuq që bllokon arteriet tuaja. Vaji i kokosit përmban nivele të larta të acideve yndyrore që e bëjnë të vështirë për trupin të konvertojë lëndët ushqyese në yndyrë të ruajtur,” thotë Dr. Warren nga AHA. raporton Everydayhealth.

Në anën pozitive, një studim i veçantë zbuloi se vaji rriti ndjeshëm nivelet e kolesterolit HDL, megjithëse jo të gjitha studimet dolën në të njëjtin përfundim.

Megjithatë, vaji i kokosit mund të rrisë nivelet e kolesterolit LDL, sipas një studimi tjetër, i cili nuk është një lajm i mirë për zemrën tuaj.

Nëse dëshironi të përdorni vaj kokosi për gatim ose pjekje, Cleverland Clinic rekomandon që ta bëni këtë me moderim, brenda kufijve të rekomanduar të marrjes së yndyrave të ngopura dhe si pjesë e një diete më të gjerë.

Vajra pjesërisht të hidrogjenizuara

Burimi kryesor i yndyrës trans jo të shëndetshme në dietën e një personi është vaji i hidrogjenizuar pjesërisht, i cili mund të gjendet në ushqimet e përpunuara, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Këto yndyrna trans artificiale krijohen nga një proces industrial i shtimit të hidrogjenit në vajrat bimore të lëngshme për t’i bërë ato më të ngurta.

Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka përcaktuar se këto yndyrna janë aq të këqija për shëndetin, saqë prodhuesit u është dashur të heqin të gjitha yndyrat trans nga produktet e tyre deri në janar 2020.

“Duhet të eliminoni vajrat pjesërisht të hidrogjenizuara nga dieta juaj”, thotë Dr. Warren nga AHA.

Megjithatë, në Shtetet e Bashkuara, nëse blini një ushqim që përmban më pak se 0,5 g yndyrë trans, kompania mund ta etiketojë atë si 0 g yndyrë trans, sipas klinikës Mayo, dhe ato sasi të vogla të yndyrës trans mund të shtojnë shpejt. ngrihu nese nuk ke kujdes..

Për të parë nëse një produkt përmban yndyrna trans, kontrolloni fjalët “vaj vegjetal pjesërisht i hidrogjenizuar” në listën e përbërësve.

“Njerëzit duhet të shmangin vajrat pjesërisht të hidrogjenizuara që përmbajnë acide yndyrore trans”, këshillon Palumbo. Ato ndihmojnë në ruajtjen e jetëgjatësisë së produktit, por janë të dëmshme për shëndetin e njeriut”, shtoi Dr. Warren.

Për shembull, një studim zbuloi se yndyrat trans mund të ndihmojnë në të vërtetë qelizat të vdesin, gjë që mund të shpjegojë pse yndyrnat trans janë të lidhura me sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundjen e Alzheimerit, theksojnë studiuesit.

vaj palme
Vaji i palmës përbëhet nga pjesë afërsisht të barabarta yndyrna të ngopura dhe të pangopura, ka treguar hulumtimi.

Sipas Harvard Health Publishing, për shkak se është gjysmë i ngurtë në temperaturën e dhomës, përdoret shpesh në ushqime të përpunuara në vend të vajrave pjesërisht të hidrogjenizuara dhe kjo nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe, duke qenë se përmban më pak yndyrë të ngopur se gjalpi dhe nuk ka yndyrë trans.

Megjithatë, vaji i palmës nuk duhet të jetë zgjedhja juaj për gatim, veçanërisht kur mund të zgjidhni lehtësisht vajra me nivele më të ulëta të yndyrës së ngopur.

Njerëzit me diabet duhet të shikojnë marrjen e yndyrave të ngopura (sepse janë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të zemrës) dhe të shmangin burimet e asaj yndyre si vaji i palmës, sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit.

Përveç kësaj, ka shqetësime etike në lidhje me përdorimin e vajit të palmës, sipas Fondit Botëror për Natyrën, sepse prodhimi i vajit të palmës është i lidhur me shpyllëzimin dhe praktikat e padrejta të punës. Ekzistojnë gjithashtu shqetësime për ndikimet mjedisore të vajit të kokosit, sipas një studimi.

Related Articles

Back to top button